Kanser
İnsan vücudu kendi kendini onarmaya ve iyileştirmeye programlı bir makine gibidir. Hücre ve organların zarar görmemesi için hücre bölünme gerçekleşir ve hücre onarılır. Hücreler bölünmeye başladığında saç ve tırnak uzaması, yaraların iyileşmesi, kırık kemiklerin onarılması gibi durumlar yaşanır. Gelişen ve çoğalan hücrelerde hormonların çok büyük etkisi vardır. Bu hormonlar vücuttaki hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve bölünmesini sağlamaktadır. Örneğin; büyüme hormonu somatotropin beyindeki hipofiz bezinden salgılanır ve kontrollü hücre üretimi yaşanır. Bireyde boy uzaması, kilo alımı, kemik gelişimi, kas gelişimi gibi olumlu değişimler gözlemlenir.
Bazı kanserojen maddeler, virüsler, yanlış beslenme, kimyasal maddeler, gıdalarda ki katkı maddeleri, radyasyon ve buna benzer dış müdahaleler sonucu hücre mekanizması bozulur. Hücre gerektiği gibi bölünemez. Kontrolsüz bölünme işlemi gerçekleşir ve gerektiğinden çok fazla hücre üretir. İşte bu durumda kötü huylu kitle oluşur ve bu oluşuma kanser adı verilir.
Kanser yumurtalık, sinüs, beyin, meme, safra, anal fetüs gibi pek çok doku ve organda görülebilir. Kanserde erken tanı ve tedavinin çok büyük önemi vardır. Uyarıları erken keşfetmek, bulguları öğrenmek, ileri araştırmalar sayesinde kanser tedavi edilebilir. Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi biçimleri, hormonsal tedavi, biyolojik tedavi, cerrahi işlemler, radyoterapi ve kemoterapidir. Uygulanan tedaviler sayesinde kontrolsüz hücre bölünmesi tekrar kontrol altına alınıp, hücrenin gerektiği gibi çalışması hedef alınır. Hücrelerde ki mekanizma onarıldıktan sonra kişi zamanla sağlıklı yaşamına devam eder.