HEMOROİDAL HASTALIKTA TEDAVİ YÖNTEMLERİ
HEMOROİDAL HASTALIKTA TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hemoroidler hepimizin vücudunda bulunan gaz ve büyük abdesttin tutulması konusunda önemli görevleri bulunan normal anatomik yapılardır. Uzun süren kabızlık, ishal, lifden fakir beslenme kötü tuvalet alışkanlıkları gibi durumlarda hemoroidlerde kanama ve sarkma (meme oluşumu) meydana gelir yani hemoroidal hastalık ortaya çıkar.
Hemoroidal hastalığın öncelikli tedavisi diyet düzenlemeleri, tuvalet alışkanlıklarının düzeltilmesi ve medikal tedavidir. Tüm bu uygulamalar kombine bir şekilde yapıldığında önemli oranda hasta cerrahi tedaviye ihtiyaç olmaksızın iyileşmektedir. Ancak bu uygulamalara rağmen sebat eden hastalıkta cerrahi tedavi gündeme gelmektedir.
Hemoroidal Hastalığın Cerrahi Tedavisinde Uygulanan Güncel Yöntemler
- Klasik Hemoroidektomi: Uzun süre önce tarif edilmiş olmasına rağmen halen popülerliğini koruyan bir tedavi yöntemidir. En önemli avantajı en düşük nüks (hastalığın yinelemesi) oranına sahip olmasıdır. Sıklıkla sarkma yakınması daha ön planda hastalarda kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemde cerrahi aletler kullanılarak tüm hastalıklı pakenin çıkartılması durumu söz konusudur. Günümüzde bu yöntem uygulanırken enerji aletleri kullanılmakta ve böylece ameliyat sonrası ağrı en aza indirilmeye çalışılmaktadır.
- Band Ligasyonu (Boğma yöntemi): Hastalıklı hemoroid memesi, ucunda lastik band bulunan tabanca şeklindeki bir aspiratörün içerisine vakumlanarak alınmakta sonrasında tabanca ateşlenerek band ile hemoroid pakesinin boğulması sağlanmaktadır. Bu band yaklaşık 3 hafta içerisinde boğmuş olduğu hemoroid pakesinin erimesiyle birlikte dışkı yoluyla atılmaktadır. Tecrübeli ellerde anestezi ihtiyacı olmaksızın pratik bir şekilde uygulanabilen, uygun alana yerleştirilmesi durumunda işlem sonrası ağrı olmayan konforlu bir tedavi yöntemidir.
- Laser Hemoroidopeksi: Sarkma şikayetlerinin belirgin olmadığı daha ziyade kanama yakınmalarının ön planda olduğu hastalarda kullanılmaktadır. Laser cihazı ile hastalıklı pakenin (memenin) içerisine girilerek ateşleme yapılmakta ve hemoroid pakesinin sönmesi sağlanmaktadır. Makat ve cildin birleşim yerinde herhangi bir yaralanma olmaması nedeniyle ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar az olmaktadır. Hastalığın evresinin uygun olduğu hastalarda tecrübeli ellerde yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
- Doppler Klavuzluğunda Hemoroidal Arter Ligasyonu (DG-HAL): Ucunda doppler cihazı (atar damar akımını bulmaya yarayan ultrasonografik alet) bulunan bir anaskop ile hemoroid damarı bulunmakta ve bulunan damar aynı cihaz içerisinden bağlanarak hemoroidin sönmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda sarkmış olan pakelerin yukarıya asılmasına da imkan veren bir uygulamadır. Aynı laser uygulamasında olduğu gibi uygun hasta grubunda kullanıldığında bu ameliyat yöntemi sonrasında da ağrı yok denecek kadar az olmaktadır.
- HELP (Hemoroid Laser Prosedürü) Yöntemi: Doppler ve Laser yöntemlerinin birlikte kullanıldığı hibrid bir uygulamadır. Burada hemoroidin damarı bulunduğunda damarın bağlanması işlemi laser ile gerçekleştirilmektedir. Uygulamadan sonra sarkma için ekstra işlem (peksi) yapmak da mümkündür. Makat çevresindeki ciltte hasar oluşturmaması, anestezi ve ameliyathane ihtiyacı olmaksızın yapılabilmesi dolayısıyla iş gücü kaybına neden olmaması en önemli avantajlarındandır.
Referans: https://www.ilkersucullu.com.tr/hemoroid